Wil je toegang tot de Genealogie website vraag dan een gebruikersnaam aan. In het genealogie gedeelte kan je zonder gebruikersnaam de informatie van de overleden familie leden van de familie de Waal en familie Koumans bekijken. Heb je wel een gebruikersnaam dan zie je ook de informatie van de levende personen, dit met uitzondering van gegevens welke op verzoek onzichtbaar zijn gemaakt. Er staan ook foto's op.

De gegevens op deze site komen voor een gedeelte uit het werk van Peter Koumans. Zijn informatie was in een dBaseIII programma opgeslagen en is na conversie toegevoegd. Meer informatie over deze bron en het conversie proces vind je hier

Waar komt de familienaam "De Waal" vandaan? Op deze site wordt een verklaring gegeven.
Waar komt de familie "De Waal" voor? Op deze site staat een plaatje waar de naam voor komt.

Bronnen

Op het Internet is veel informatie over genealogie en genealogische gegevens te vinden. Hier onder vindt je een lijst van bronnen die ik geraadpleegd heb:

Overheids bronnen:

Archief van de gemeente Den Haag (inclusief Scheveningen)
Virtuele studiezaal van het haags gemeente archief met geboorten huwelijken en overlijdens in Den Haag
Stadsarchief van Amsterdam
Indexen van het Amsterdams stadsarchief

Particuliere bronnen:

Genealogie van de familie Ros (getrouwd met familie Kleijn)
Forum van de praatgroep Scheveningen met informatie over de familie Kleijn
Genealogie van de familie De Sain met informatie over de familie Merhottein
Genealogie van de familie Van der Ende met informatie over de familie Merhottein
Genealogie van Peter Baak met informatie over de familie Kleijn
Genealogie van de Familie Meulie met informatie over de familie De Waal
Genealogie van de familie Van der Werff met informatie over de familie De Waal
Genealogie van Wybe Jacobs met informatie of de familie Ket

Bronnen voor nader onderzoek:

Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen met historische informatie over Scheveningen
Cultureel Maconniek Centrum Prins Frederik met historie van vrijmetselaars (naar zeggen was Willem de Waal vrijmetselaar)
Gesellschaft f�r Familienkunde in Kurhessen und Waldeck e.V. met genalogische informatie over Kassel en omstreken
Das Landeskirchliche Archiv der Evangelischen Kirche von Kurhessen-Waldeck met genalogische informatie over Kassel en omstreken

Telefoonnummers:

Landers Bibliotheek Kassel: 0561 8047340

Conversie


De genealogische gegevens op deze site zijn samengesteld uit gegevens die ik (Tom de Waal) en die Frederik Petrus "Frits" Koumans heeft verzameld.

Frederik Petrus Koumans heeft tot zijn dood (27 april 1977) veel tijd besteed aan de genealogie van de familie Koumans. Zijn zoon Petrus Willem "Peter" heeft deze informatie vastgelegd in een Dbase-III programma. Deze informatie is via mijn ouders (Wim de Waal en Erica Kleijn) als het programma Genealo op een cdrom bij mij gekomen. De Familie Koumans linkt via mijn oma Nel Koumans aan de Familie de Waal.
Het relevante deel uit de handleiding van Genealo

Op de cdrom staat een in dBase III geschreven programma waarin de genealogie gegevens zijn vastgelegd. Met behulp van een aantal conversies zijn deze gegevens omgezet naar een gedcom 5.5 formaat.
De conversie ging als volgt, gebruik makende van een unix systeem (Linux of Solaris met Staroffice en perl). Grofweg zijn de stappen:
- converteer van een dBase formaat naar een csv (comma separated) formaat
- converteer van een csv formaat naar een gedcom formaat
- loop deze info na met phpgedview en sla het gecorrigeerde gedcom bestand op
- voeg de orginele Genealo codering toe aan alle individuen zodat alle referenties naar deze codering intakt blijven
Ik heb de gegevens uit Genealo samengevoegd met de gegevens van de familie de Waal die ik al had verzameld.

Een paar opmerkingen over de gegevens die in Genealo zitten. Bij de conversie is mij gebleken dat er helaas een aantal fouten in zitten, met name op het vlak van relaties. Omdat dBase geen relationeel model ondersteund, zijn deze (waarschijnlijk) nooit zichtbaar geworden. Phpgedview is wel relationeel opgebouwd en dan komen deze fouten naar boven. Waar mogelijk heb ik deze fouten gecorrigeerd.

De conversie is met met de nodige zorg gedaan. Het is echter niet uit te sluiten dat er toch conversie fouten zijn opgetreden. Foutgevoelig zijn met name de codering/indexering van Genealo en de commentaarvelden van Genealo.

Ik heb gemerkt dat de conversie van dBase III naar StarOffice (OpenOffice) lastig is. Soms verdwijnen er gegevens. Dit kan mogelijk aan een specifieke versie van Staroffice liggen. Bij proef conversies met Microsoft Office was het resultaat echter nog veel slechter.

 De conversie in detail:
1) inlezen van dBase bestand KOUMANS.dbf in StarOffice 8
2) verwijderen rij 1048 (is leeg)
3) vervang alle + tekens door z's. Plus-tekens worden niet in een .csv bestand opgeslagen
4) voeg kolom "Y" toe met daarin de geslachts informatie. Deze informatie is afgeleid uit van de naam, de relatie met andere personen en soms het commentaar.
5) sla het bestand op als koumans2.csv met ; (punt-comma) als gegevens-scheiding
6) open het bestand koumans.csv en controleer of kolom Y correcte data bevat (soms springt geslechts infromatie naar andere kolommen)
7) indien nodig: corrigeer deze informatie en sla opniew op.
8) controleer dat koumans2.csv geen " (double quote) bevat. Op een unix systeem zijn deze te verwijderen met cat koumans2.csv | sed -e 's/"//g' > koumans2.csv2 ; mv koumans2.csv2 koumans2.csv
9) voer het eerste conversie programma uit: perl convert5.pl > koumans.ged Deze conversie maakt get gedcom bestand.
10) laad koumand.ged in phpgedview. Instellingen:
- Upload GEDCOM-bestand
- file, brouwse select koumans.ged
- name = Koumans
- language = Nederlands
- characterset = ANSI
- Beginpersoon kwartierstaat en nakomelingen = I101 (depends on offset define in convert4.pl)
- replace old data
- translate from ANSI to UTF-8
11) loop alle informatie na. Met name de geslachts informatie en de relaties. Controleer het gedcom bestand op fouten en corrigeer deze.
12) exporteerd het gedcom bestaand naar koumans-20090123.ged
13) inlezen van dBase bestand KOUMANS.dbf in StarOffice 8 PP9.  Verwijze kolom E t/m W (A-D en X blijven). Sla op als koumansp2-1.csv
14) voer het tweede conversie programma uit: perl convert1.pl > koumans22.ged. Deze conversie voegt de genealo code toe als mede het commentaar uit kolom X.

Na deze conversie heb ik handmatig de gedcom bestanden van dewaal en koumans aan elkaar geplakt (met inachtneming van het gecom formaat) en weer in phpgedview geladen en alle duplicaten en fouten verwijderd.

Alle detail informatie over de conversie is desgwenst beschikbaar.

Tom de Waal, 18 februari 2009.

GENEALOGIE PROGRAMMA GENEALO


1.2  mrt. 1997 Peter Koumans, Eindhoven.
 
Inleiding 
 
Dit programma werkt gekoppeld aan het database programma dBase III plus. Het hoofd-bestand bevat gegevens van personen en heeft als achtervoegsel de letters DBF. Hiermee hangt samen een bestand met aantal aanvullende gegevens over die personen met als achtervoegsel de letters DBT. Verder bevat het programma een aantal hulpprogramma's. Het programma is algemeen opgezet en kan daardoor ook voor andere familie's worden gebruikt. 
 
Het bestand Koumans 
 
Frederik Petrus Koumans heeft tot zijn dood (27-04-1977) veel tijd besteed aan het verzamelen van gegevens over zijn familie en die van zijn vrouw Aafje Ket. Hij heeft getracht de kwartierstaat van zijn kinderen zo volledig mogelijk te maken. Daarbij zijn ook gegevens verzameld van andere leden van de nageslachten van personen die op de kwartierstaat voorkomen. Zo kwam hij tot een groot aantal mensen. Het geheel heeft hij zo systematisch mogelijk vastgelegd in een ordner.
Daarnaast heeft hij een fotoverzameling aangelegd. 
 
Indelingscodering van personen van het bestand Koumans
 
Frederik Petrus Koumans heeft aan iedere persoon in zijn bestand een codering toegekend. Die codering, verder ook wel code genoemd, is opgebouwd volgens een methode, die werkt op basis van een kwartierstaat. Zijn oudste zoon, Petrus Willem Koumans krijgt als code nummer 1. Hijzelf krijgt nummer 2 en zijn vrouw 3. Zijn vader en moeder van zijn vaderskant krijgen resp. 4 en 5 en die van zijn vrouwskant resp. 6 en 7. Op deze wijze wordt de kwartierstaat opgebouwd. De personen in de kwartierstaat hebben altijd een code opgebouwd uit cijfers. De personen in het bestand buiten deze kwartierstaat hebben een relatie met personen binnen de kwartierstaat. Die relatie wordt zichtbaar gemaakt door een uitbreiding van de codering, waarbij nu ook letters worden gebruikt. Hierbij wordt als volgt gehandeld: 
4 is gehuwd met 5. De kinderen van 4 hebben de codes: 4a, 4b en 4c, hierbij is 4b = 2. Dezelfde kinderen zouden ook de codes 5a, 5b en 5c kunnen krijgen. Als iemand meerdere codes zou kunnen hebben, waarbij ook een code is volgens de kwartierstaat van het bestand (alleen cijfers), wordt altijd de code van de kwartier-
staat gegeven. 
Verder wordt een code gegeven die samenhangt met die van de vader, tenzij de moeder een kortere verbinding met iemand van de kwartierstaat heeft en dus de vader is aangetrouwd. 
Inplaats van a,b,c, enz. wordt vaak 1a, 1b, 1c genomen,  waarbij de 1 staat voor kinderen uit het 1e huwelijk. 
Zo heeft 4a als kinderen: 4a1a, 4a1b enz. Bij een tweede huwelijk, zoals bij 16b1c krijgen de kinderen: 16b1c2a en 16b1c2b. Echtgenoten
buiten de kwartierstaat worden aangegeven met +, bijv. 4a+, een tweede echtgenoot of echtgenote met ++, dus 16b1c++. 
De echtgenote van een man uit de kwartierstaat krijgt een code, één nummer hoger dan van haar man, mits zij ook deel uitmaakt van de kwartierstaat. Als dat niet het geval is krijgt zij de code van haar man aangevuld met een +. Zo is 56 gehuwd geweest met 57 en later met 56++. De kinderen uit het eerste huwelijk zijn dan 56 1a (=28), 56 1b, enz. Uit het tweede huwelijk kwamen voort: 56 2a, 56 2b, enz.  
Soms zijn van een tak veel personen bekend waardoor de codering lang wordt.  
 
De codes van de personen in het computerprogramma
 
Het programma heeft voor de codering een veld met 14 tekens gereserveerd. Haast altijd blijkt dit voldoende. In de enkele
gevallen dat de codering langer is, wordt zoveel keer het nummer 1  weggelaten dat de codering de lengte heeft van 14 tekens. Hierbij
worden de enen verwijderd vanaf het einde van de codering. Bijv. de code 312f1a1f1a1b2i1b1a telt 18 tekens. De aangepaste codering
wordt nu 312f1a1fab2iba. De 2 blijft staan omdat dit cijfer op die plaats een kenmerk is van een kind uit een tweede huwelijk. 
Als men van een, in het bestand opgenomen, persoon de code wil weten, kan gebruik worden gemaakt van een lijst, die alfabetisch
is gerangschikt naar namen en voornamen.
 
Verantwoording van het computerprogramma 
 
Omdat er zo nu en dan vraag is naar gegevens uit de genoemde ordner leek het mij zinvol om die gegevens in een computerbestand
onder te brengen. Hierdoor wordt het mogelijk om bepaalde gegevens snel zichtbaar te maken en zo nodig uit te printen. Aan belangstellenden kan het programma worden geleverd. Verwacht wordt dat zij zelf ontbrekende en nieuwe gegevens aanvullen en meehelpen om het "moeder"bestand up-to-date te houden. 
Als drager van het bestand is het data-base programma dBase III plus gekozen. Dit was een veel gebruikt programma met vele mogelijkheden. Er zijn een aantal hulpprogramma's geschreven waarmee persoonsgegevens op verschillende wijzen kunnen worden gerangschikt en worden weergegeven op scherm en indien gewenst
uitgeprint. 
De hulpprogramma's zijn zó opgezet dat zij ook bruikbaar zijn voor andere familiebestanden.